Het verschil in 360 video - Resolutie

 

Wanneer je voor het eerst met een 360 graden video producent spreekt kan je al snel overrompeld worden met allemaal verschillende krachttermen die geroepen worden zoals: 8K, 4096 x 2048 pixels, 30, 60 of 120 fps (beelden per seconden), equirectangular, cubemap, 6DoF, ambisonic sound en ga zo nog maar even door.

 

Doordat er voor 360 graden video nog geen industriestandaards zijn, is het moeilijk te bepalen waar jouw 360 graden video aan moet voldoen om te kunnen spreken van goede kwaliteit. Maar wat is nou precies resolutie en hoe moet je hier een kwaliteitsnorm aan vasthangen?

 

Voor elke content een eigen resolutie

Resolutie is de term welke gebruikt wordt om het aan gebruikte pixels in een verhouding te beschrijven. Deze verhouding kan een beeldscherm zijn die gebruikt wordt voor foto’s of video content, maar geldt dus ook voor 360 graden video.

 

Tv uitzendingen zien er in vergelijking met 360 video qua beeldkwaliteit beter uit. Zo worden de meeste tv uitzendingen nog in HD (1920 x 1080) uitgezonden, terwijl wij onze producties in 4K (4096 x 2048) filmen. Dit heeft met meerdere factoren te maken. Een belangrijk onderdeel is dat je bij het kijken van een 360 graden video niet het gehele plaatje in één keer ziet maar als het ware inzoomt. Hierdoor zie je slechts een selectie van het beeld. Zie als voorbeeld de afbeelding hieronder.


 

Hoger opnemen lager distribueren

Veel 360 graden video partijen (waaronder wij) nemen de videocontent op in een hogere resolutie. Naast dat dit meer ruimte geeft bij de postproductie, wordt het materiaal hiermee future proof gemaakt. Wanneer de distributiekanalen zich verder ontwikkelen kan de video op deze manier in een hogere resolutie geëxporteerd worden.

 

Gelukkig is de resolutie van de 360 graden video niet alles bepalend voor de kwaliteit. Naast de resolutie is de beeldsensor van de camera ook belangrijk, net zoals de bitrate en keuze voor codec. Uiteindelijk is een interessante filmset en het verhaal het meest bepalend voor een 360 graden videoproductie.

 

Meer weten over hoe welke krachttermen voor jouw 360 graden video van toepassing zijn? Neem dan contact met ons op.