Facebook ondersteunt 360 video

Wat is een 360-video?

360-video facebook

Chris Cox kondigt 360 video aan voor Facebook

Een 360- video (360 graden video) is een video waarbij de kijker zelf kan bepalen wat hij/zij ziet. De video is gemaakt met een 360 graden camera of met een sferische camera die de situatie in één keer in 360 graden opneemt. Bezoekers kunnen de beelden verslepen en ze 360 graden draaien. Op computers kan de kijkhoek worden gewijzigd met de muis. Op mobiele toestellen wordt de kijkhoek bepaald door de richting van het apparaat. Gister lanceerde Facebook de toepassing om 360 graden video in de newsfeed zichtbaar te maken. De interface om een 360º video toe te voegen is gemakelijk en werkt hetzelfde als een normale video toe te voegen, Facebook herkent dat de video 360º is. Lees hieronder onze mening.

 

Distributie 360-video

360 graden video Star Wars ervaring

Star Wars heeft tijdens de lancering van 360-video, een 360 graden video gepubliceerd.

 

Vanaf de start van 360 graden video moesten we zelf zorg dragen voor onze eigen player om 360º video content zichtbaar te maken voor een grotere doelgroep. Later kwamen er meerdere hosting partijen om deze content te laten zien. Enkele voorlopers zijn: Vrideo, Kolor Eyes en Little Star. Al deze platformen wilden de Youtube voor 360 graden video worden. In het voorjaar van 2015 kondigde Youtube ook de ondersteuning voor 360-video aan. Het grote voordeel om van de 360 graden video te verspreiden op Youtube of Facebook is het bereik, beide kanalen hebben veel gebruikers en hierdoor is de kans groot dat veel mensen uw video bekijken. Jammer dat bij de grote spelers een slechte iOS support is, verwacht wordt dat dit de komende maanden gerealiseerd wordt voor Facebook. Maar ook de 360º video wordt niet optimaal weergeven, bij Facebook krijgt de video nog een zwarte border rondom, en youtube heeft moeite met het bufferen van de relatief zwaardere videos. Vrideo lanceerde deze week 3 nieuwe apps met ondersteuning voor Samsung Gear VR, Android & iPhones.

 

360º video voor Facebook

Het is een goed begin en we komen steeds dichterbij om 360 graden video aan de massa te brengen. Alleen we zijn nog niet te vrede met de Facebook 360 player. Hierbij worden video’s alleen ondersteunt met Android 4.3, Chrome of Firefox. Na de lancering van 360-video op Facebook was de interactieve Star Wars experience de eerste video die goed viral ging met 21k like, en zelfs 41,5k shares. Meer dan 1 miljoen mensen hebben de video gezien binnen 16 uur.  

 

360º adds en marketing

Met de komst van 360 graden video op de grote publieke kanalen zal de massa bereikt worden. Om ons heen zien we steeds meer bedrijven 360 graden video inzetten binnen hun marketing. Zie ook de ondersteuning van Youtube voor 360 graden reclame advertenties. 

 

Toekomstvisie 

Binnen nu en een paar jaar zullen er verschillende consumenten 360 camera’s op de markt komen. Facebook speelt hier vroegtijdig op in zodat we straks elkaar festival kunnen beleven in 360, of neem plaats in de kringverjaardag van een tante. Voor nu maak gebruik raden wij aan om gebruik te maken van de Rico Teta, 360º fotocamera met video functionaliteit. Vanaf 2016 is de Sphericam een interessante optie voor waarmee gemakkelijk in hoge kwaliteit 360 graden video gefilmd kan worden. Alleen denk ook aan opzet lenzen waarmee de camera van uw mobiele telefoon in 360 graden filmt.