Dromen waren bedrog

Tegenwoordig heeft iedereen nu wel van Virtual Reality (VR) gehoord en de hierbij behorende brillen zoals Oculus rift, Samsung GearVR, Sony’s project Morpheus, Zeiss, en de Google Cardboard. Iedere bril ondergaat haar eigen ontwikkeltraject en uiteindelijk brengt iedere bril de gebruiker in een virtuele wereld.

 

Het is nog steeds interessant om content te zien via de bril maar de tijd is aangebroken dat het langzaam gaat draaien om wat je doet met de content, welke content en met welk doel biedt je Virtual Reality aan. Gaming is een groot doel van de virtual reality bril alleen er valt zoveel meer uit te halen.

 

Zelf schrijf ik deze gastblog vanuit mijn visie als 360º videoproducent met oog voor innovatie en een hart voor het bedenken van creatieve concepten. Ik ben de studie Communication & Multimedia Design gaan doen. Naast alle gebreken die een opleiding anno nu kent werd er veel gestuurd op zelf-ontwikkeling/ontplooiing. Tijdens mijn studie die ik reeds heb afgerond was ik met de ruimte die ik kreeg al bezig met 360º videos. Zo bedachten we vernieuwende concepten (zoals een 360º Virtuele leeromgeving)

 

Ons eerste project
Als eerste project hebben we een 360º videoclip ontwikkelt voor een verfrissende muziekformatie van vrienden van mij. Het was voor ons belangrijk om een indrukwekkende belevenis neer te zetten. Hierbij hebben we de kracht van surround video in ons voordeel gebruikt, zo is er op elk moment, op elke plek iets te zien in de videoclip. Er kwamen veel positieve reacties over de videoclip (de beloning) en mensen ervaarde dit als een totaal nieuwe belevenis.

 

Alles is in beeld: de bottleneck
Het lastige van een 360º videoproductie is dat alles in beeld is. De regisseur moet verstopt worden op de set, de gehele crew moet voor de opnames wegrennen of mee doen. En dan komt de belichting nog kijken. Bij een normale foto of video licht je het shot uit door de lampen buiten het kader van je shot te plaatsen. Bij een 360º productie kan dit niet, want dan staat al je apparatuur in beeld. Hier ligt de uitdaging en dit maakt het mooi! Met onze producties zorgen wij ervoor dat we de belichting verstoppen/verbergen of deel uit laten maken van de set (zie de rode lichtbronnen in de videoclip). In de auto zat Wouter koopmans de regisseur van de videoclip.

 

Onbegrensd in omgeving
Een ander mooi voorbeeld van Virtual Reality is dat je mensen op plekken kan laten komen waar ze normaal nooit meer heen konden gaan bijv. door slecht (of niet) te been of ouderdom. Zet je oma een VR bril op en laat haar je nieuwe studentenkamer zien op 12 verdiepingen hoog zonder lift, of wilde je haar echt uitnodigen? Stel je eens voor dat je de droomreis van je leven kan maken vanuit je bureaustoel (of je dit moet willen is een tweede vraag). Maar dat technologie niet meer de belemmering zal zijn is een goede ontwikkeling.

 

Heb je al is een Oculus Rift opgehad?
Of het nu de eerste of tweede versie is, critici kunnen nu nog klagen over de kwaliteit, en dat dit nog lang niet goed is voor een sublieme ervaring. Dit zal niet lang meer duren en ook zij moeten dan toegeven dat Virtual Reality de huiskamer zal bestormen.

 

Virtual reality onder hypnose
Met een van onze experimenten laten we de belemmering van deze techniek verdwijnen. In samenwerking met illusionist en tevens goede vriend van mij Daniel de Ronde zijn wij opzoek gegaan naar de grenzen van realiteit. We vervagen de grens tussen realiteit en VR door iemand onder hypnose te brengen en vervolgens de oculus rift op te zetten. Daniel verteld de persoon (die onder hypnose is) dat alles wat hij vanaf nu ziet werkelijkheid is, tegelijk wordt op de VR-bril beelden van het ruimte stelsel vertoond. De proefpersoon ervaart ook daadwerkelijk alsof hij door de ruimte aan het vliegen is en de sterren op hem afkomen. Aan het einde voelt hij zich volkomen ontspannen en is een pracht ervaring rijker.

 

VR toepasbaarheid als oplossing in andere branches
Wanneer we VR en een praktisch doel aan elkaar kunnen koppelen heb je mij verkocht. Het is mooi om in samenwerking met zorg instanties nieuwe therapieën te ontwikkelen aan de hand van virtual reality. Door middel van 360º videobeelden en de Google Cardboard kunnen patiënten in een veilige omgeving worden blootgesteld aan hun angst. Zo ben ik ook in een hackathon samen met 5 anderen bezig gegaan met vernieuwing in de zorg. Hier kwam Virtual Psych tot stand. Virtual Psych is hét online platform voor de behandeling van angststoornissen, waarbij gebruik wordt gemaakt van VR. De behandelingen zijn gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten en worden begeleidt door professionele psychologen. In beide gevallen hebben wij mee geholpen in de ontwikkeling van de toepassing en de 360º beelden.

 

De ontwikkelingen gaan het komende jaar alleen maar door en enkele grote ontwikkelingen zitten er al aan te komen. In welke vorm kom jij komend jaar Virtual Reality tegen?

Komend jaar zie ik Virtual Reality en 360º video vooral ingezet worden als onderdeel van de marketing strategie. Waarom?

  • Je kan de mensenmassa backstage bij jou evenement laten kijken.
  • Je boekt je vakantie vanuit je stoel
  • Zet je stad digitaal op de kaart en laat alle hotspots zien met 360º video
  • Creëer prachtige content en laat je bezoeker dit bekijken.
  • Op het voetbal veld staan van je favoriete club?