Hoe krijg je het beste resultaat bij het livestreamen van een sportevenement?

 

 

Wanneer we spreken over de mogelijkheden van 360 graden video en 360 graden livestreaming is een vaak gehoorde reactie dat dit dé manier is om sportwedstrijden te volgen.

 

Zo heeft de NBC afgelopen Olympische Spelen de wedstrijden live in 360 graden vastgelegd. Helaas waren de de reacties die hierop volgden niet al te positief. Dit is jammer. Het was namelijk niet de technische kant van de livestream die negatieve reacties bracht, het was het ontbreken van een goed verhaal.

 

Laten we voorop stellen dat de technische kant van 360 graden livestreams zeker geen gemakkelijke taak is. Uiteindelijk is het aan ons (de makers) om goede 360 graden video content te produceren zodat het kan doorbreken naar het grote publiek. Wij blijven dan ook kritisch kijken naar hoe wij dit soort grote producties tot een goede 360 graden livestream kunnen maken.

 

 

360 graden livestream ten opzichte van een tv uitzending

Vergelijk het met het bekijken van een grote sportwedstrijd op de TV. Als dit wordt vastgelegd en uitgezonden door alleen een camera aan de zijlijn, is dit dan interessant? Nee, natuurlijk niet. Op dit moment zien we deze opzet echter wel voornamelijk terug in VR producties. Dit is ontzettend jammer want met 360 graden video kan zoveel meer gedaan worden.

 

Sportevenementen zijn zoveel meer dan alleen de actie zelf. Er zijn voorbeschouwingen, analyses, commentaar, herhalingen, enzovoort. Bij het bekijken van een wedstrijd word je gelijk bijgepraat met de laatste spelers updates, de geschiedenis van de club, wat de toekomstplannen zijn. Kortom, live uitzendingen van sport gaat om één woord: storytelling. En dit is wat VR broadcasters nog niet hebben omarmt.  

 

Hoe gaan we zorgen dat deze beweging verandert? Daar is helaas nog geen eenvoudig antwoord op te geven, dat maakt de ontwikkeling met 360 graden livestreams zo opwindend en uitdagend. De truc is om gebruikers te begeleiden en tegelijk te laten verdwalen in de VR ervaring.

 

 

Immersion vs engagement

We moeten proberen om ervaringen zo neer te zetten dat je helemaal mee wordt genomen in de experience. Denk bijvoorbeeld aan simulaties waarbij je op een plank op een wolkenkrabber moet lopen. Zo’n experience moet je knieën laten bibberen. Bij broadcasts in VR moeten we misschien het woord “immersion” minder gebruiken en “engagement” meer.

 

Waarom? Voor een goede ervaring moet er geschakeld worden tussen verschillende 360 graden camera posities en is het fijn om persoonlijk commentaar te horen te krijgen afhankelijk van de actie. Daarnaast kan voorgeproduceerde 360 graden video content tijdens de stream getoond worden, realtime statistieken over de schermen geplaatst worden en een 360 studio vormgegeven worden waarbij je aan tafel zit met de presentatrice.

 

Stel je eens voor. Je bent een sportevenement aan het vastleggen, maar het enige wat jij kan filmen is iemand die z’n ski’s snel aandoet. Dit is natuurlijk lang niet zo engaging als het volgen van diezelfde skiër terwijl hij van de berg afgaat. Wetende waar de skiër vandaan komt, hoe hard hij heeft getraind en waarom het zo belangrijk is dat die persoon verwacht goud te winnen.

 

Met een samenwerking kunnen we tot een geweldige VR uitzending en interessante 360 graden livestreams komen.